2015 m. kovo 3 d., antradienis

Mados Infekcija'15



Labas vakaras, mano brangieji blogo skaitytojai, šiandien vakariniam skaitymui siūlau pagrindinę informaciją apie Mados infekcijos finalą, be jos mes negalime judėti toliau. Kol mes nesuprasime šio Mados Festivalio tikslo ir esmės, aš negaliu Jus supažindinti su nuostabiais dizaineriais, kurie pristatys savo kūrinius. Nuo savęs galiu pridurti, kad visos kolekcijos bus labai skirtingos, gražios, spalvotos, prabangios ir tinkančios nešiojimui.





17-oji „Mados infekcija“:  X pradeda, Y laimi!


 17-ąjį kartą rengiamas didžiausias šalies mados renginys šį pavasarį gerbėjų laukia kovo 27 - 28 dienomis. Per dvi festivalio dienas žiūrovai išvys 16 kolekcijų, tarp kurių – ir svečių iš Prancūzijos, Vokietijos, Belgijos, Latvijos ir Rusijos.



Kartų kaita ant podiumo

„Konkurso „Injekcija“ finalas aiškiai parodė, kad festivalį „Mados infekcija“ šturmuoja nauja dizainerių karta. Drąsūs ir imlūs optimistai, savo tikslams sumaniai pasitelkiantys šiuolaikines technologijas, draugiški aplinkai ir kolegoms, bet skeptiški taisyklėms – Y karta kuria čia ir dabar, be sentimentų ir svetimų stereotipų. Jei dažniausiai kartų skirtumai įvardijami kaip nesusikalbėjimo ir konfrontacijos priežastis, mus šie pokyčiai ir nauji vėjai užkulisiuose tik džiugina – tai gera paskata X kartos mohikanams reaguoti į realijas. Neatsitiktinai šiandien visus sukvietėme į improvizuotą mados laboratoriją – „Mados infekcija“ nebijo kraujo perpylimo, nes naujokai žada šviežių idėjų ir įdomių reginių“, - apie kartų kaitą ant podiumo pasakoja festivalio idėjinė vadė Sandra Straukaitė.

Faktas, kad 7 dizaineriai ant „Mados infekcijos“ podiumo pasirodys kaip „Injekcijos“ nugalėtojai, neleis suabejoti, jog žiūrovai išvys naujų raiškos priemonių ir minčių laviną. „Smagu, kad jaunieji dizaineriai iš skirtingų šalių: Vokietijos, Rusijos, Latvijos, Lietuvos. Tai bus gera proga pasitikrinti idėjų aktualumą geografiniame ir multikultūriniame kontekste“, - sako S. Straukaitė.



X ir Y: ar mes kalbame ta pačia kalba?



Kovo pradžioje Vilniaus mieste ir TV ekranuose bus galima išvysti ryškų šių metų festivalio „Mados infekcija“ plakatą ir vaizdo klipą. Pasak klipo idėjos autorių, Aleksandro Polevojaus ir Simo Korsako, tirpstant ribai tarp viešumo ir privatumo, leistino – nelegalaus, išorės ir vidaus, viskas taip tampriai ir subtiliai persipina, jog darosi nelengva teisingai iššifruoti daugiasluoksnę informaciją. Tuo labiau, kad šiuolaikinės technologijos suteikia visas prielaidas ir galimybę apsigyventi paraleliniame pasaulyje susikuriant virtualią tapatybę. „Mados infekcija“ savo vizualu ne teigia, bet siekia komunikuoti su aplinka, sukelti asociacijas ir priversti mąstyti.

Mada, esanti arčiausiai kūno, yra ryškus ir paveikus socialinis reiškinys, žaibiškai atspindintis šiandieninės visuomenės realijas ir nuotaikas. Pigiems skrydžiams praktiškai ištrynus geografines ribas, išmaniesiems telefonams išstūmus fotoaparatus ir fotografus už borto, o fotošopui masiškai štampuojant gražuoles, kurdama kasmetinį festivalo klipą „Mados infekcija“ klausia: ar mus, dvi skirtingas kartas, sieja tos pačios vertybės? Festivalis skenuoja ne tik išorinius veiksnius, bet rentgenu drastiškai skverbiasi į socialinės erdvės vidų, ieško naujų minčių, idėjų ir šviežio kraujo. Provokuojančio plakato grafinio dizaino autorius – Tomas Mozūra. 



Kolekcijos: nuo scenarijų nuotakoms iki drabužių hibridų 

Kaip įprasta, festivalio programa sudėliota taip, kad kiekvienas žiūrovas rastų tai, kas įdomu ir aktualu jam. Vienos dienos programoje bus galima pamatyti ir Lietuvos, ir užsienio dizainerių kolekcijas, tiek žinomų, tiek dar tik prasimušti į mados aukštumas bandančių kūrėjų. Drabužiai – nuo skirtų rudens ir žiemos sezonui  iki vasarinių ilgų ir trumpų sijonų bei išraiškingų maudymosi kostiumėlių. Kolekcijos – tiek vyriškos, tiek moteriškos, tiek belytės - skirtos ir vyrams, ir moterims.

Tik vyrams sukurtas kolekcijas šįmet pademonstruos trys festivalio dalyvės - viešnia iš Prancūzijos Sandrine Philippe, lietuviams jau gerai žinoma Lilija Larionova bei pernai metų pabaigoje publikos simpatijų susilaukusi  konkurso „Injekcija” nugalėtoja Liucija Kvašytė.

Mišrias, tiek vyrams, tiek moterims skirtas kolekcijas pristatys festivalio veteranė Kristina Kruopienytė, Sandra Straukaitė bei dar palyginus nauji mados talentai - prieš metus vykusio konkurso „Injekcija” laureatės - Anos Romanovos ir Dovilės Cibulskaitės kūrybinis duetas „PURE?”  ir Ugnė Martinaitytė.

Moteriškos mados ištroškusius žiūrovus savo kolekcijomis pradžiugins viešnia iš Belgijos Lena Lumelsky, festivalio senbuvės Laura Dailidėnienė (Daili), Lina Gudanavičiūtė bei šešetukas „Injekcijos” nugalėtojų - Monika Pranckaitytė, Lina Elmentaitė, duetas BOOM (Jing Jing Qi ir Robin Rau) iš Vokietijos, Mari Butenko iš Rusijos, Monta Apsane ir Santa Aulmane iš Latvijos.


Pastarosios dalyvės, Monta Apsane ir Santa Aulmane, „Injekcijos” nugalėtojomis tapo Latvijoje. „Pirmą kartą atskiras „Injekcijos“ atrankos etapas vyko Rygoje, bendradarbiaujant su Latvijos dizaineriu Bruno Birmaniu, praeityje garsios „Nesutramdytos mados asamblėjos“ meno vadovu. Džiaugiamės, kad turime bendraminčių, padedančių skleisti mados bacilą tarptautiniu mastu. Su nekantrumu laukiame latvių kolekcijų. Dizainerėms tai nemenkas iššūkis, nes pasiruošti „Mados infekcijai“ jos turi vos daugiau nei mėnesį,“ – sako S. Straukaitė.


O aš rytoj jau pasakosiu apie nuostabius Lenos Lumelsky drabužius ir trumpai papasakosiu apie jos koleciją, kurią Lena pristatys Mados Infekcijoje Vilniuje.





SHARE:

1 komentaras

Blogger Template Created by pipdig