2019 m. birželio 17 d., pirmadienis

Skrebučio su avokadu mada


Na o dabar pašnekėsime apie maistą ir duoną, nes trečiadienio vakarą visos skubėjome į kelis maisto pristatymus - pirmasis sustojimas  "skrebutis su avokadu ir Gardėsio duona". Aš apie maistą ir maisto gamybą rašau labai retai, tačiau naujienos domina kaip niekad, ieškau įkvėpimo ir naujų receptų. O kas gali būti populiariau, nei skrebutis su avokadu? Patikėkite, atrodo labai paprasta sumuštinio variaciją, tačiau toks pasirinkimas, kad OMG. Šiandien su malonumu pasidalinsiu (nes gavau labai daug laiškų į Instagram) Simonos, Julijos ir Licijos receptais.


Skrebutis su avokadu (angl. avocado toast) daugelio maisto tendencijų sekėjų yra įvardijamas kaip bene populiariausias pastarųjų metų stilingo jaunimo užkandis. Jį galima surasti visose madingiausiose kavinėse, o kiekvienas save gerbiantis „influenceris“ turi turėti bent vieną nuotrauką savo socialinių tinklų profilyje su šiuo populiariuoju skanėstu. Tačiau kaip ši žalioji mada atrodo Lietuvos maisto padangėje? Įdomiausiais skrebučių su avokadu receptais dalijasi maisto entuziastės: tinklaraštininkės Julija Steponavičiūtė ir Simona Burbaitė bei desertų kūrėja Liucina Rimgailė.




„Duona – tai puikus maistingo ir greitai paruošiamo užkandžio pagrindas. Ji gali būti įvairių mineralinių medžiagų bei skaidulų šaltinis. Kai intensyviai keliaudavau dirbdama modeliu, nemažai metų vengiau bet kokios duonos, nesigilindama į detales. Dabar tai vienas produktų, kurių visuomet rastumėte mano virtuvėje. Būtent dėl duonos galime mėgautis tokiais superužkandžiais kaip skrebučiai su avokadu – manau, kad joks krekeris ar jo pakaitalas neatstotų pasitenkinimo, gaunamo iš skrudintos duonos riekės. Skrebutis su avokadu – tai subalansuotos ir sveikos mitybos sinonimas“, – sako J. Steponavičiūtė.





1.   Julijos Steponavičiūtės veganiškas avokado skrebutis su burokėliais ir ridikėliais
„Recepte, kurį sukūriau su „Gardėsio“ duona, norėjau pabrėžti vieną skrebučio su avokadu privalumą – augalinės kilmės ingredientus – jo universalumą daugeliui žmonių. Pasirinkau keletą lietuviams artimų ingredientų, tad šis užkandis įgavo Šiaurės Europos cinkelio. Humusas, burokėliai, ridikėliai, sėklos ir avokadas – tai itin maistingi ir įvairiomis mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais gausūs ingredientai. Energijos užkrova ilgiau išliekančiam sotumo jausmui“, – sako recepto autorė.
Ant paskrudintos duonos riekės tepkite dosnų kiekį humuso. Jį galite ruošti patys, tačiau puikiai tiks ir rastas parduotuvėje. Ant viršaus dėkite pjaustytas virto burokėlio skilteles, ant jų – dosnus kiekis riekelėmis pjaustyto prinokusio avokado, kuris apibarstomas jūros druska. Papuoškite keliomis skiltelėmis trumpai marinuotų ridikėlių. Ridikėlius marinuokite rudojo cukraus, obuolių arba baltojo vyno acto, jūros druskos ir vandens marinate apie valandą.
Galiausiai skrebutį apibarstykite kepintomis sėklomis. Moliūgų, saulėgrąžų ir linų sėmenų sėklas reikėtų pakepinti su lašeliu alyvuogių aliejaus. Ant viršaus šlakelis maišyto balzamiko acto su pirmo spaudimo alyvuogių aliejumi.




2.   Simonos Burbaitės avokado skrebutis su smidrais ir braškėmis
„Skrebučius su avokadu labai mėgstu išbandyti įvairiose kavinėse ir restoranuose, kuriuose lankausi gana dažnai. Tačiau jį nebūtina ragauti madingose miesto vietose, nes lengvai galima pasigaminti patiems. Net ir visai nemokantis gaminti žmogus gali leisti sau eksperimentuoti ir sukurti kažką išradingo!Visada mėgstu priminti, kad virtuvėje reikia išlaisvinti savo fantaziją ir nebijoti eksperimentuoti. Dėl to šiandien dalinuosi avokado skrebučio receptu su smidrais, fetos sūriu ir braškėmis!“, – sako S. Burbaitė.
Ant duonos skrebučio plonai užtepkite natūralios braškių uogienės, svogūnų čatnio ar kito saldesnės užtepėlės, kuri subalansuotų fetos sūrumą. Tuomet sutrinkite gerai prinokusį avokadą tepkite ant skrebučio. Ant viršaus dėkite fetą, kuri būtų lengvai tepamos konsistencijos. 
Verdančiame vandenyje smidrus pavirkite keletą minučių ir įdėkitę į vonelę su ledukais, kad atvėstų. Supjaustykite nedideliais gabaliukais. Dėliokite ant avokado sluoksnio. Tada įkomponuokite smulkiai pjaustytas braškes. Šalia galite pridėti ir griežinėlį mėgstamo vytinto kumpio, pavyzdžiui, itališkojoprosciutto. Skrebutį apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu, puoškite žalumynais.



3.   Liucinos Rimgailės saldus avokado skrebutis su šokoladu ir rikota
„Avokadas dera su begale įvairių produktų, tad saldieji – ne išimtis. Jo skonis pakankamai neutralus, konsistencija kreminė, todėl jį lengva sumaišyti su vaisiais ar minkštaisiais sūriais. Todėl siūlau kiek neįprastą skrebučio su avokadu variantą, nes jis yra saldus, nors jame nėra cukraus. Jis gaivus, nes jame dera rūgštokos uogos, o pagrindiniame vaidmenyje – trys sluoksniai: šokoladinis su datulėmis, bananais ir kakava, žaliasis su agavų sirupu ir baltasis su rikota“, – sako L. Rimgailė.
Šokoladiniam kremui sumalkite prinokusį avokadą, šaltą bananą, 5-6 minkštas datules ir šaukštus kakavos. Trinkite iki kreminės konsistencijos. Žaliam sluoksniui pakaks avokado ir agavų sirupo (pagal skonį), kurį smulkiai sutrinkite. Galima įpilti ir šlakelį citrinos sulčių. Baltajam sluoksniui tereikia rikotos sūrio, kurį reikėtų gerai išmaišyti.
Kiekvieną kremą supilkite į atskirus konditerinius maišelius ir apvaliais burbuliukais išspauskite ant skrudintos duonos skrebučio, viską papuoškite šviežiomis šilauogėmis, mėtos lapeliais ir agavų sirupu.



SHARE:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

Blogger Template Created by pipdig