2015 m. gegužės 22 d., penktadienis

Lina Kalinauskaitė-Forsman: namai - moters įvaizdžio dalis


Šiandien vakariniam skaitymui siūlau straipsnį apie namų interjero svarbą. Labai magiai savo popietę praleidau interjero salone Retroforma, pačiame Vilniaus centre. Buvo labai įdomu susimažinti su interjero madingiausiomis tendencijomis, spalvomis ir pasirinkimu gausa. Noriu pasidalinti oficialia informacija, o rytoj iš ryto jau mano interpretacija ir daug nuotraukų.



Lina Kalinauskaitė-Forsman – interjero dizainerė, jau 12 metų kurianti ir dirbanti „Retroforma“ interjero dizaino namuose. Ne vienerius metus praleidusi Švedijoje, Kroatijoje, Tailande ir Maltoje, dizainerė šiemet grįžo į Lietuvą, kaip pati sako, supratusi, jog čia – jos namai.

Pastaruosius 12 metų dizainerė kūrė interjero namus „Retroforma“. Jos aistra visuomet buvo įvairių objektų deranimas, spalvos, audinių ir tapetų raštai. Šiandien dizaino namai „Retroforma“ turi didžiausią audinių ir tapetų biblioteką Baltijos šalyse ir atstovauja geriausius Europos audinių ir tapetų dizaino kūrėjus bei gamintojus, tokius kaip Designers Guild, Christian Lacroix, Sanderson, Zoffany, Romo, Harlequin, Osborne and Little, Elitis, Cole&Son, Borastapeter, Sandberg.

Derindami įvairias tekstūras ir raštus, seną su nauju, istorinį paveldą su šiuolaikiniu dizainu, atrinkdami dizaino detales, baldus, šviestuvus, kilimus, patalynę, namų kvapus, „Retroformos“ dizaineriai kartu su Jumis kuria nepakartojamą ir unikalų namų stilių, kurį vadina „Jūsų namų istorija“.


Namai - moters įvaizdžio dalis
Vien tik parduoti gražius daiktus namams neužtenka. Atėjo laikas kalbėti apie gyvenimo būdą, apie namų istoriją.

Laviname savo gerą skonį, išmokome valgyti sveiką maistą, išmokome gražiai atrodyti, keliauti po pasaulį, išlaisvėjome, pradėjome kolekcionuoti modernų meną, išmokome dirbti ir uždirbti. Stebint ir lyginant su pasauliu pastebime, kad Lietuvoje trūksta žinių ir turime daug prarastų tradicijų, kaip gražiau gyventi ir kurti savo aplinką.

Dizainerė daug laiko praleido įvairiuose užsienio kraštuose, kuriuose ji stebėjo, kaip namus kuria ir juose gyvena tų vietovių moterys. Kaip jos priima svečius? O kaip atrodo jų namai? Pasak Linos Kalinauskaitės-Forsman, nesvarbu, ar tai dviejų kambarių butelis, ar 6 aukštų miesto rezidencija Europos sostinėje, ar užmiesčio vila su sodais ir baseinais, ar net pilis, - visais atvejais tai yra namai, kuriuose šeimininkauja moteris. Ir moterų rūpesčiai beveik visada tokie patys: kaip padengti stalą, kur pakabinti veidrodį, kaip sutvaryti sodą ar terasą, kad būtų smagu būti.

„Gyvendama įvairiose šalyse supratau, kad mes turime tiek pat nuostabių dalykų kaip ir kiti. Tik mes apie tai kalbame per mažai ir per tyliai. Maltoje patyriau labai daug gerų aplinkinių emocijų ir sulaukiau jausmingų moterų įvertinimų, nes ten aš buvau ta lietuvė, kuri už kampo turi tokią gražią ir kitokią parduotuvę namams. Iš Maltos moterų išmokau didžiuotis savo kilme ir namais. Ten supratau, kad moteris per savo namus išreiškia save. „Retroforma“ yra moteriškas užsiėmimas ir negaliu bėgti nuo savo prigimties. Visame pasaulyje namais rūpinasi moteris. Namų dekoravimas yra moters garbės reikalas,“ – pasakoja Lina Kalinauskaitė-Forsman.

Namų mada ir gražaus gyvenimo būdo estetika
Kelis kartus per metus dizainerė lankosi Londone, Stokholme, Paryžiuje, Milane - Europos mados ir stiliaus sostinėse, – susipažįsta su dekoravimo tendencijomis, naujienomis ir inovacijomis.
„Interjero dekoravimas yra labai didelė industrija ir ji su drabužių mada yra labai glaudžiai susijusi temomis ir spalvomis. Lietuvoje pasigendu ryšio tarp mados ir interjero dizaino. Matau, kaip painiojamos tokios sąvokos kaip achitektūra, projektavimas, interjeras, apdailos darbai ir dekoravimas. Kad iš architekto tikimasi dekoravimo ir namų jaukumo. Trūksta žinių: juk architektas projektuoja, o dekoratorius – dekoruoja. Ir abu yra tokie pat svarbūs, kaip ir skirtingų sričių gydytojai: jie rūpinasi tuo pačiu kūnu – NAMAIS,“ – įžvalgomis dalinasi dizainerė Lina Kalinauskaitė-Forsman.

Kiekvieną sezoną namų interjero industrijoje pristatoma tūkstančiai raštų ir spalvų. Dirbdama su žinomais interjero dizaino namais ir kūrėjais, dizainerė stengiasi sugrupuoti raštus į tendencijas ir taip pristatyti šiuos architektams ir specialistams, savo klientams. Ji rengia kūrybines dirbtuves profesionalams, rudenį planuoja panašias dirbtuves rengti ir savo klientams, tiems, kas domisi ir kam įdomu.

SS15 sezono kolekcijose dizainerė išskyrė 4 ryškiausias tendencijas: tai TROPIKAI, GAMTOS JĖGOS, GEOMETRIJA ir AKVARELĖ.

Pati ryškiausia ir aktualiausia sezonui yra TROPIKŲ tema. Populiariausi motyvai – drugeliai, paukščiai, laumžirgiai, kolibriai, tropikų vaisiai ir augmenija. Mėgstamiausia dizainerės kolekcija - Christian Lacroix ,,Noveux Mondes”.

„Sausio mėnesį išvydusi naujausią Christian Lacroix kolekciją „Noveux Mondes“ pagalvojau, kaip čia ją parodžius kuo daugiau žmonių. Kad šis grožis nebūtų uždarytas tik mano salone. Apsidairiau, ir ką: priešais yra puiki vasaros terasa, kurioje šiltą vasaros vakarą sėdi „pusė“ Vilniaus. Pasvajojau, kad galėčiau kaip nors dekoruoti šią terasą.“

Lacroix namų kolekcija NOUVEAUX MONDES -
tropikų rojus ant jūsų namų sienų

„Man visada yra šventė, kai Christian Lacroix namų kūrėjas Sacha Walkhof pristato naują kolekciją namams. Ir kiekvieną kartą kolekcijos maloniai nustebina. Šį kartą raštai džiugina gamtos formų įvairove nuo drugelių iki įvairiausių vaisių formų kompozicijų. Gal ir nepatiks skirtumo tarp daugybės pilkų atspalvių ieškančio minimalisto skoniui, bet tikrai sužavės žmones, norinčius kurti, džiaugtis ir gyventi. Visi naujosios ,,Nouveaux Mondes” kolekcijos raštai yra itin prancūziški, smagūs, džiugūs, linksmi ir, žinoma, elegantiški. Taip pat netrūksta ir ekstravagantiškų akcentų. Kolekcijoje yra tapetai, marginta medvilnė, peršviečiami lininiai audiniai lengvoms užuolaidoms, skaitmeniniu būdu margintas aksomas ir tigro bei panteros kailio rašto šilko žakardas. Kas sakė, kad gražus gyvenimas nieko nekainuoja?

Man, kaip šeimininkei, yra svarbu, kad dauguma margintų medvilninių audinių būtų skalbiami, todėl drąsiai galima juos naudoti vasaros staltiesėms, pikniko antklodėms ar iš jų siūti pagalvėles, kurias vėliau tikrai galėsime skalbti. O kuri gi namų šiemininkė nemėgsta skalbti? Aš tikrai pažįstu vieną. Nesvarbu, ką pasirinksite iš naujos Lacroix kolekcijos, tapetus ar audinius, visada tikrai gerai jausitės, nes žinosite, kad tai ne bet kas, tai - Lacroix. Vualia!

Pasitarti dėl gražesnio gyvenimo kviečiu užsukti į interjero salonus „Retroforma“, kur lauksiu Jūsų su visa interjero ir tekstilės dizainerių komanda.“

Lina Kalinauskaitė-Forsman
Dizainerė
RETROFORMA įkūrėja




Pagalvėlės kaina: 123 EUR


Pagalvėlės kaina: 123 EUR


Christian Lacroix namai šį pavasarį pasiūlė naują būdą būti stilingiems: skaitmeniniu būdu margintus rankšluosčius. Jūsų dėmesiui - storas ir švelnus ,,Jardin Exo’chic“.

Rankšluostis: 120 EUR


Rankšluostis taip kviečia apsigaubti tropikų miško palmių lapais. Rankšluosčiais galėsite džiaugtis paplūdimyje, prie baseino, iškyloje prie ežero ar tiesiog kasdien vonioje.

Rankšluostis: 120 EUR


Cristian Lacroix rankšluosčių, pagalvių, audinių tapetų ir kilimų galite įsigyti intejero salonuose „Retroforma“.

Vilniuje: P. Lukšio g. 32, Gaono g. 10 / Stiklių g. 9;
Kaune: S. Daukanto g. 13.

Daugiau informacijos: www.retroforma.lt 

SHARE:

1 komentaras

  1. O įdomu ar ši dizaino studija padarytų vonios ir virtuvės dizainą? Man reikalinga, kad plytelės , virtuvės įrangą, baldai derėtų tarpusavyje :)

    AtsakytiPanaikinti

Blogger Template Created by pipdig