2015 m. lapkričio 10 d., antradienis

Mados Injekcija (spaudos konferencija ir dizaineriai)


Šiandien iš ryto skubėjau į  Mados Injekcijos spaudos konferenciją, praeitais metais aš jau prisijungiau prie projekto po Mados Infekcijos, turėjau galimybę stebėti jau Infekcijos finalą, todėl man viskas nauja ir labai įdomu. Kodėl? Nes šį kartą žadama labai daug naujienų, neoninių atspalvių, netikro kailio, žuvies odos ir kamufliažo. Ką? pagalvojau aš, Kamufliažas?  kaip taip? Tačiau madoje ne visada tai, kas parašyta, būna tikra. Sąvokos madoje būna žymiai platesnės, požiūris kitoks, interpretavimas kiekvieno dizainerio irgi skirtingas. Tai gi, šios Infekcijos tema "Kamufliažas"




Kas gi yra tas kamufliažas ?





Kamufliažas žodžio reikšmė

kamufliãžas [pranc. camouflage — maskavimas], karo lėktuvų, laivų, tankų, pabūklų nudažymas stambiais dryžiais, dėmėmis, kad jų kontūrai atrodytų kitokie ir priešininkui būtų sunku juos atpažinti.
„Šiuolaikinis žmogus įprato kasdien naudoti įvairias kamufliažo priemones. Taip daugelis mėgina paslėpti kūno netobulumus ar kompleksus. Norint susitapatinti su aplinka ir pranykti minioje tenka nuolat ieškoti naujų maskavimosi būdų. Drabužiai, esantys arčiausiai kūno, kiekvienam leidžia tai padaryti greitai, savitai ir įdomiai“, - renginio temą pristato festivalio „Mados infekcija“ idėjinė vadė Sandra Straukaitė.

Kaip aš jau sakiau,  sąvoką kamufliažas, kiekvienas dizaineris interpretuoja savaip, todėl taip ir įdomus stebėti tokius pasirodymus, nes čia būna labai daug naujienų ir drąsių sprendimų.

„Konkurso tema – tik sąlyginiai rėmai, padedantys jaunimui susikoncentruoti ir aiškiau išreikšti savo idėjas. Finale kiekvienas parodys po penkis modelius. Įdomu, kad dalyviai nesinaudoja jokiomis klišėmis, kuria drąsiai ir laisvai. Tradicinį kamufliažo piešinį ir spalvas interpretuoja savaip: žongliruoja kontrastais nuo blizgučių, ryškių akcentų iki įvairiaspalvių siūlų ir net žuvies odos. Kurdami unikalius raštus dizaineriai išradingai naudoja inovatyvias marginimo technologijas, kompiuterinę grafiką“, – apie kolekcijų įvairialypiškumą pasakoja festivalio „Mados infekcija“ prodiuserė Renata Mikailionytė.


Šį kartą kaip niekada daug Rusų dizainerių, nors aš klausinėjau Aurora mados šou organizatorių , jie nepažįsta Mari Butenko (praeitų metų Infekcijos finalas), tačiau kažką girdėjo apie Rufina Lagutiną. Žodžiu, jauniems ir talentingiems dizaineriams, mados Infekcija puikus tramplinas į mados pasaulį.

Labai smagu, kad bus pristatytos ne tik moteriškos, bet ir vyriškos kolekcijos. 

„Injekcijos“ finale dalyvaus dizaineriai iš Lietuvos, Estijos ir Rusijos. Tarp finalininkų yra tarptautinių universitetų absolventų, Emanuelio Ungaro mados namų praktikantų ir atkaklių užsispyrėlių, kurie nepaisė ankstesnių nesėkmių ir konkurse dalyvauja antrus metus iš eilės.

Iš 62 dalyvavusių, į finalą pateko 17 dizainerių: Morta Nakaitė, Elžbieta Jancevič, Ernesta Venckutė, Irmantas Uvenkovas, Thom Bara, Toma Brazdžiūtė, CRAB IN CAB – Jūratė Girdvainis ir Gintarė Jankauskaitė, Viktorija Aršėnaitė, Mantas Bartkus ir Neringa Martinėnaitė, UNE’A – Unė Vereckytė, Aleksandra Kozlova (Rusija), Anastasia Novozhilova (Rusija), Anna Volkova (Rusija), Anna Jelizarjeva (Estija), Daria Babaeva (Rusija), Polina Guseva (Rusija), Barbara Vasileva (Rusija).


Ką brangieji, laukiame finalo, nes sprendžiant pagal konferencijų dalyvių žalios burbulius ir Sandros Straukaitės batus, atspalvių bus tikrai daug.



Konferencijos metu kiekvienas dizaineris labai trumpai pristatė savo kolekcijas, mane labiausiai sudomino  Ernesta Venskutė 

Kolekcija „molekular“

Kolekcijoje vyraujantis baltas, peršviečiamas audinys simbolizuoja švarią ir atvirą asmenybę, veikiamą grubių ir subtilių energijų, kurios kolekcijoje yra išreiškiamos šiurkščiu lino audiniu ir plonyte organza. Pasak dizainerės, visi gyvenimo eksperimentai yra vedami į išgryninimą, todėl  kolekcija palaipsniui iš juodos pereina į baltą spalvą, bei yra papildyta geltonais elementais. Pasitelkus odos rauginimo principus, šioje kolekcijoje yra panaudota lašišos, ungurio ir karpio odos. Kaip Ernesta mano, iš pirmo žvilgsnio, visi galime susitapatinti minioje, tačiau kiekvienas turime savo individualų kvapą, kuris mus išskiria, todėl ir šiai kolekcijai buvo sukurti išskirtiniai kvepalai.







Mantas Bartkus ir Neringa Martinėnaitė Kolekcija „VI”



Kolekcijos kamufliažas – savaiminis supanašėjimas. Šiuolaikinė mada diktuoja svarbiausią savo taisyklę – laikinumą. Masinių rūbų gamintojams siūlant nebrangius drabužius yra pamirštamas indivdualus stilius, pasikliaujama greitosios mados siūlomais „trafaretais” . Kolekcijoje vyraujančios laisvo silueto formos, aiškios linijos, nesudėtingos konstrukcijos, kontrastingos spalvos, kurios atspindi greitosios mados principus. Drabužių ant modelių kūnų išnykimas ir projekcijų atsiradimas kolekcijos pristatyme vizualizuoja sparčią skaitmeninio pasaulio integraciją mūsų kasdienybėje. Specialiai sugadinant kompiuterinės grafikos failus („glitch“ technika), sukurti kolekcijos gaminius marginantys raštai. Kolekcija „Vi“ yra skirta jaunam, šiuolaikiškam, savęs nevaržančiam, mados tendencijoms paklūstančiam vyrui. Vyrui, kuris nėra nusistatęs prieš gausų mados prekių vartojimą ir garbinimą, o renkasi tai, kas yra aktualu šiandien.


Toma Brazdžiūtė KOLEKCIJA BAIMĖ





Ši eksperimentinė kolekcija yra baimės priešprieša merginoms, kurios nors ir bijo būti kitokios, nori įsilieti į minią, jaustis drąsiomis ir ištrūkti iš baimės kiauto. Siluetai yra didesni, nevaržantys judesių, matomos aiškios minimalistinės linijos. Kolekcijoje vyrauja dvi spalvos – juoda ir sidabrinė. Juoda simbolizuoja baimę, o sidabrinė – norą ištrūkti.



Barbara Vasiljeva Kolekcija „Hidden traditions“ (liet. Paslėptos tradicijos)







Tradicijos – tai tautos pamatai, kurie dažnai būna užmaskuoti istorijos. Šioje kolekcijoje išvysite nacionalinio kostiumo transformacijas. Dizainerės  inspiracijomis tapo rusų liaudies, rankų darbo Dymkovo žaislai, kurie simbolizuoja paprastumą ir gerumą. Visi kolekcijoje naudojami ornamentai yra originalūs ir sukurti pačios dizainerės.

Priminu, kad Injekcijos finale dizaineriai pristatys po penkis kolekcijos modelius, o kas nugalės, spręs profesionalų komisija: stilistė Karina Leontjeva, dizaineriai Lilija Larionova, Sandra Straukaitė, Kristina Kruopienytė ir Egidijus Sidaras. 

Laukiame finalo... o kol kas perkame bilietus:

Susitinkame gruodžio 10 dieną,

Stilingai,




















SHARE:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

Blogger Template Created by pipdig