2016 m. birželio 9 d., ketvirtadienis

Grazios odos receptas ekspertu sudarytoje odos prieziuros piramideje




Pradėsime pasakojimą labai intriguojančiai, Lietuvos vyrai ir moterys skirtingai supranta grožį: daugiau nei pusė vyrų teigia, kad moterys neturėtų dažytis kasdien, o 6 iš 10 moterų įsitikinusios priešingai – joms kasdienis makiažas būtinas, atskleidė „Eurovaistinės“ inicijuotas kasdienių grožio ir higienos ritualų tyrimas. Odos priežiūros ekspertai sako, kad dekoratyvinė kosmetika neturėtų būti taip sureikšminama, ir siūlo sveikos ir gražios odos receptą – unikalią odos priežiūros piramidę.



Kaip aš jau pasakojau, antradienį iš pat ryto aš skubėjau į spaudos konferenciją, nes odos problemos, jų sprendimas, o taip pat konsultacijos su specialistais man be galo įdomios ir naudingos. Visada sužinai ką nors naujo, taip buvo ir šį kartą. Visi mes jau girdėjome apie saviraiškos ir maisto piramides, tačiau apie odos priežiūrą tikrai ne.





 „Eurovaistinė“, bendradarbiaudama su gydytoja dermatovenerologe doc. dr. Rūta Gancevičiene, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktoriumi prof. Rimantu Stuku ir Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, pirmą kartą pristatė unikalią odos priežiūros piramidę – ekspertų patarimus teisingai ir sveikai kasdienei odos priežiūrai (viskas atrodo labai logiškai ir teisingai).


„Tyrimas parodė, kad lietuvės itin didelį dėmesį skiria kasdieniam dekoratyvinės kosmetikos naudojimui. Pakvietėme ekspertus kartu su mūsų vaistininkais sukurti priemonę, kuri leistų geriau suprasti, kas lemia odos būklę ir kaip puoselėti sveiką grožį. Sukūrėme piramidę, padėsiančią geriau suprasti, kaip reikia prižiūrėti odą, kurie kasdieniai grožio ritualai yra svarbiausi, kurie – mažiau svarbūs“, – sako Ingrida Damulienė, „Eurovaistinės“ valdybos pirmininkė.
Viena iš piramidės rengėjų doc. dr. Rūta Gancevičienė pabrėžia, kad piramidė sudaryta pagal odos priežiūros procedūrų svarbą. Apačioje esančios – pačios svarbiausios. Kylant į viršų – jų reikšmė mažėja.
„Odos priežiūrai svarbiausias yra reguliarus, dukart per dieną, prausimasis ir odos drėkinimas. Nesudrėkinta oda lengviau pažeidžiama, linkusi į įvairius susirgimus. Svarbi odai ir apsauga: nuo ultravioletinių spindulių, o žiemą – ir nuo šalčio. Kylant į viršų, procedūrų svarba odos priežiūrai mažėja. Piramidės viršūnėje esančią dekoratyvinę kosmetiką galima naudoti kasdien, tačiau ji negali tapti pagrindine odos priežiūros priemone“, – pataria dermatovenerologė doc. dr. R. Gancevičienė.
Drėkinti odą gydytoja pataria dukart per dieną, vadovaujantis 3 minučių taisykle – drėkinamąją priemonę naudoti, kol oda dar drėgna po prausimo. Šveisti odą užtenka kartą ar du per savaitę, o priemones specifiniams odos poreikiams (itin sausai ar, priešingai, itin riebiai odai) ar ją praturtinančias priemones (kaukes, serumus ir kt.) galima naudoti ir kasdien pagal individualų poreikį.

Pasak gydytojos dermatovenerologės, lietuvių odos priežiūros „raštingumas“ pakankamai geras ir nuolat tobulėja, tačiau vis dar pasitaiko netinkamų priežiūros pavyzdžių. Be to, per mažai oda rūpinasi vyrai.
„Neretai vyrai pamiršta, kad ir jie turi rūpintis savo oda, ją prausti tinkamu prausikliu, sudrėkinti. Dažniausiai vyrai naudoja tai, ką „duoda“ žmona, arba tiesiog randa žmonos „lentynėlėje“. Jaunos merginos neretai dažosi per daug ir neturi kantrybės tinkamai kasdienei higienai. Tai gali sukelti tam tikras nepageidautinas odos būkles ir net ligas, pvz., kosmetinę aknę. Kai kurios moterys, puoselėdamos odą, persistengia. Per daug grožio procedūrų odai nėra gerai, ji pasimeta, nebežino, kaip elgitis ir reaguoti į „naujienų“ gausą, todėl gali atsirasti įvairių išbėrimų. Na, o dalis moterų, priešingai, visai neskiria sau dėmesio, manydamos, jog oda pati susivokia ir tinkamai kovoja. Iš dalies tai tiesa, bet su metais odos apsauginės galimybės silpsta, nesaugoma oda greičiau sensta, atsiranda pigmentacijos pokyčiai, prarandamas odos sveikas švytėjimas“, – odos priežiūros klaidas vardija gydytoja dermatovenerologė.
Profesorius Rimantas Stukas primena, kad piramidės pagrindą sudarantys veiksniai – vanduo, sportas, vidinė darna, miegas ir maistas – sveikos ir spinduliuojančios odos pagrindas.
„Ko gero, visi yra pastebėję, kad, jeigu žmogus negaluoja, nepakankamai miega, patiria stresą, jo mityba sutrinka, jis ir atrodo kitaip. Oda gali būti pablyškusi, paakiai pajuodę – viskas atsispindi odoje. Gerą odos išvaizdą lemia visų šių veiksnių visuma. Odos priežiūros piramidę galime palyginti su maisto pasirinkimo piramide. Ji leidžia pamatyti visus odos būklę lemiančius veiksnius ir jų svarbą“, – teigia prof. R.  Stukas.






Aš pastoviai sakau savo blogo skaitytojams, kad sveika oda pagrindinis mūsų tikslas. savaime suprantama, odos problemas galima paslėpti naudojant dekotaryvinę kosmetiką, tačiau aš oda nuo tuo taps sveikesnė? tikrai nemanau. Odos būklė tai mūsų gyvensenos ir odos priežiūros rezultatas. Tik prižiūrint odą kompeksiškai galima tikėtis geriausių rezultatų. Bet kokiu atveju odą reikia teisingai valyti, net jeigu nenaudojate makiažo, vistiek valyti ir prižiūrėti būtina. Antras etapas - drėkinimas, kuris be galo svarbus net turint labai riebią odą. Tai ne tik rėkinamieji kremai, tai ir teisingas maitinimas ir vanduo, kurį reikia gerti pastoviai. Nemažiau svarbu odą apsaugoti nuo neigiamo aplinkos poveikio, SPF spindulių, vėjo, šalčio ir t.t. Ar būtina odą šveisti? Ne kiekvieną dieną tai tikrai, šveitiklių ir kaukių naudojimas priklauso nuo odos būklės, sezoniškumo ir poreikio, tačiau vieną kartą per savaitę padaryti valomąją kaukę veidui yra būtina. Palengvinti, praturtinti ir suspindėti - tai papildoma odos priežiūra, tai nėra labai svarbu, tačiau praleisti tų žingsnių tikrai negalima.

Veiksniai, kurie irgi lemia odos būklė yra sportas, vanduo, vidinė darna, miegas ir maistas. Manau visi suprantame kodėl kiekvienas puiktas yra labai svarbus mūsų odai.

Ką aš noriu pasakyti apibendrinant, tik tai, kad veido valymas, drėkinimas, teisingas maistas, sportas, miegas ir t.t., apibendrinus kitaip, kompleksiškumas ir teisinga priežiūra, būtent tai yra gražios ir sveikos odos paslaptis.





SHARE:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

Blogger Template Created by pipdig