2016 m. lapkričio 29 d., antradienis

Upcycling - is a new fashion


Vakar vakare mes su Absentta ir Sandra skubėjome į G9 prekybos centrą, ten savo naują Upcycled by LT pristatė jaunieji dizaineriai, mano favoritas - Thom Bara, kurio kūrybą negaliu pamiršti po praeitų metų Injekcijos finalo. Puikiai žinote, aš esu prieš kalinius, nebent kailis nėra tikras, tačiau net šitoje vietoje labai smagu, kad ir natūralūs kailis, atraižos, maži gabaliukai įgauna antrą gyvenimą...






Jaunieji Lietuvos mados profesionalai pristato projektą „Upcycled by LT” – pirmąkart Lietuvoje „upcycling” metodu kurtą drabužių kolekciją. Projektas Upcycled by LT” – tai dizainerių ir menininkų sąjunga, kuri ne tik siūlo profesionalius mados dizaino produktus, bet ir ugdys vartotojų žinias apie atsakingą beatliekę gamybą, vartojimą.

Projekto pagrindas – medžiagų grąžinimas į vartojimo ratą. Kas yra pagrindinė pasaulio tendencija, nes jau seniai vyksta Eco mados savaitės, kurios pritraukia vis daugiau ir daugiau sekėjų ir dalyvių.
Viena iniciatyvos pradininkių, dizainerė Vida Strasevičiūtė, pabrėžia, jog projektas, labiau nei norą pirkti, skatina prisidėjimą prie geresnio rytojaus. Pasak dizainerės, esminis „upcycling“ principas yra beatliekė gamyba ir didesnis vertės sukūrimas.
Drabužiai, aksesuarai, įvaizdžiai ar kiti pristatomi kūriniai, - absoliučiai arba didžiąja dalimi gaminami iš to, kas dėl įvairių priežasčių yra išėję iš vartojimo rato. Audinių, kailių, odos pavyzdžiai, likučiai, atraižos. Tai, kas liko nereikalinga arba užmiršta, bet puikiai tinka kurti ir atkurti vertę žmogui. Beatliekinė ir atsakinga gamyba, kurioje kiekvienas narys nuo siuvėjo iki dizainerio yra svarbus”,- apie naujai Lietuvoje atsiradusi gamybos metodą pasakoja V. Strasevičiūtė.


Skirtingus menininkų braižus ir stilius po vienu stogu vienija būtent upcycling” metodas. Pirmąją šio projekto kolekciją pristato daugelio tarptautinių mados dizaino konkursų dalyvis, jaunujų mados dizainerių konkurso Injekcija 2015” nugalėtojas,Vilniaus Dailės Akademijos magistrantūros studentas ir dėstytojas, dizaineris Tomas Baranauskas (prekės ženklas Thom Bara). Jo Upcycled by Thom Bara” 2016 metų rudens/žiemos siūlymas - kailiniai. Pagaminti iš kailio gabaliukų, jie ne tik išlaiko savo šilumines savybes, tačiau faktūrų ir siluetų žaismu laužo nusistovėjusį kailinių stereotipą.























SHARE:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

Blogger Template Created by pipdig