2016 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

MADOS Injekcija (Finalas)


Labas rytas, mano brangieji, vakar bloge kaip tik šnekėjome apie praeitų metų Injekcijos finalo nugalėtoją Thom Bara, smagu, kad Mados Infekcija tampa savotišku tramplinu į Mados pasaulį jauniems dizaineriams. Dar prieš metus šnekėjau su juo, žmogus net negalėjo patikėti, kad jo kuriami drabužiai yra įdomus, reikalingi ir turi paklausą rinkoje. Patikėkite, kur aš nenuvažiuočiau (šneku apie įvairias mados savaites) visus klausia apie Injekciją ir Infekciją. Mano nuomonė, tai nereali koncepcija, kuri skatina jaunimą kurti, reikšti savo nuomonę ir nebijoti rodyti savo potencialą. Lygiai prieš savaitę (o būtent tiek praėjo laiko po Injekcijos finalo) aš nusprendžiau parašyti šį įrašą. Esmė tame, kad rašant apie madingas tendencijas niekada negalima niekur skubėti, juk sausas ir neįdomius oficialius pranešimus visada galima perskaityti žinių portaluose, konkuruoti su jais nėra jokio tikslo.

Kaip ir kiekvienais metais dizaineriai varžosi dėl vietų finale. Pasak Sandros Straukaitės apsispręsti šiais metais nebuvo lengva, keturis finalininkus komisija išsirinko gana greitai. Labai nustebau, kad vietoje kurių, finale galėsime pamatyti net šešias kolekcijas, kas Injekcijoje visai netikėtas dalykas. Aš noriu pasakyti tik tiek, kad dažniausiai mano ir komisijos simpatijos nesutapdavo, aš nesu mados specialistas, aš tik kuklus mados mylėtojas ir gerbėjas, tačiau dabar į jaunus dizainerius pradėjau žiūrėti kiek kitaip. Supratau, kad pagrindinis kolekcijų vertinimo kriterijus "ar noriu pamatyti daugiau" žiūrint į jau sukurtus penkis modelius. Prie finalininkų mes dar spėsime grįžti, o kol kas apie tai, kas sudomino mane.


Pirmoji kolekcija, kuri atidarė Mados Infekcijos finalą Justina Šemčenkaitė užvedė tempą, garbės žodžio, jeigu reikėtų prisiminti vieną iš Injekcijoje pristytų modelių, tai buvo tikrai šitas ryškus rožinis paltas ir raudonas 'bučinių' kostiumas










Kaip smagu, kad per Spaudos konferenciją mums leido peržiūrėti jaunų dizainerių paraiškas ir darbus, būtent todėl, kai podiumu žygiavo Živilės Aleknavičiūtės modeliai, aš jau gyliai pasąmonėje žinojau ko galima tikėtis. Sveikinu Živilę dar kartą, jos kolekcija patiko ne tik žiūrovams, bet buvo įvertinta teisėjų.










Negaliu nepasakyti kelių žodžių apie šios mados Infekcijos ryškiausią kolekciją, kurį padarė įspūdį visiems - Paulius Leonas ir Viktorija Rosenberg. Pagrindinis įkvėpimas ir problema Terorizmas, dizaineriai savoka sulygina su masine mada, jaunieji dizaineriai daro prielaidą, kad masinė mada naudoja psichologinį terorizmą. Viktorija ir Paulius nori matyti kūrybingą žmogų, kuris nepasiduoda masiniam terorui ir greitai madai. Kolekcija sulaukė labai daug žiūrovų dėmesio ir palaikymo dizaineriai mano, kad tai dėl neįprastų formų ir drąsių sprendimų. Per Mados Infekcijos finalą dizaineriai žada dar daugiau: dar daugiau neįprastų formų, dar daugiau suknelių skirtų vaikinams. Įdomu, ar Paulius Leonas galės pristatyti savo kūrybą per Mados Infekciją pats ir žygiuos podiumu su suknele, pagyvensim, pamatysim. Na o jeigu atvirai, labiausiai laukiu šios kolekcijos kitų modelių, man labiausiai patiko ne vyrams skirtas suknelės, o neįprastų formų bomberiaiai, spalvos ir tekstūros.










Dar viena kolekcija, kuri nustebino savo formomis ir kūrybingumu, tai Patricijos Regesaitės, nors spalvos labai jau 'lietuviškos', šitoje kolekcijoje pagrindiniu smuiku groja formos. Negaliu pasakyti, kad kolekcija mano skonio, tačiau kiekvieno iš mūsų skoniai skirtingi.




Jeigu reikėtų išskirti favoritą prieš Injekcijos finalą, be jokios abejonės tai būtų „2ru2ra“. Jie ne naujokai rinkoje, turi daug patirties ir labai patinka ne tik publikai, bet ir pirkėjams, kas yra labai gerai. Juk mada turi turėti praktinį pritaikymą ir savo potencialą ir pirkėjų įvertinimą. Jaunoji dizainerė (jauniausią iš visų) neatskleidė ko galima tikėtis pavasarį, sakė tik tai, kad „2ru2ra“ ir gali tikėtis bet ko....




Noriu priminti, kad pavasarį Mados Infekcijos finale mes pamatysime šešias jaunų dizainerių kolekcijas: „2ru2ra“, Nikė Kotryna Kvedarauskaitė, Patricija Regesaitė (PREGES), Paulius Leonas ir Viktorija Rosenberg, Vaida Januškevičiūtė ir Živilė Aleknavičiūtė. Iki pavasario Finalo jaunieji dizaineriai turės laiko pabaigti savo kolekcijas ir pristatyti žiūrovams apie dvidešimt modelių. Pagrindinis klausimas, kuris aktualus man: "Ar galima iš jau matytų modelių nuspręsti, kaip atrodys visa kolekcija?" Manau atsakymą mes sužinosime po kelių mėnesių, o kol kas linkime dizaineriams daugiau kūrybingų dienų ir išskirtinio įkvėpimo.






Apibendrinant noriu pasakyti, kad šiais metais dizainerių kolekcijos buvo ne tik įdomios, bet ir drąsios, nekantriai laukiu pavasario ir Mados Infekcijos finalo.




Nuotraukos: Aš ir Tautvydas Stukas























SHARE:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

Blogger Template Created by pipdig