2017 m. gruodžio 8 d., penktadienis

INJEKCIJA


Sakau nuoširdžiai, šitos Injekcijos finalo aš laukiau labai labai nekantriai.  Vilniaus lokomotyvų remonto depo II-ajojo cecho aplinka padarė savo, traukiniai ir fantastiška atmosfera, kuri puikiai tinka tokio tipo renginiams. Nepatikėsite, traukiniai po Spaudos konferencijos taip užvaldė mano protą, kad keliavau net iki Klaipėdos su traukiniu, nuoširdžiai, nereali pramoga, bet grįžtame prie jaunųjų dizainerių, kurie vakar vakare pristatė savo penkis modelius Injekcijos komisijai. Priminsiu, Onjekcijos tema - laikas, kurį kiekvienas iš mūsų skaičiuoja savaip.

Tikriausiai, per kelis Injekcijos ir Infekcijos sezonus mano madingas skonis tapo labiau išlavintas. Jeigu anksčiau, kiek bežiūrėdavau kolekcijų, patikdavo tos, kurios nepraeidavo į finalą, šiais metais mano favoritė iš Latvijos finale. Pasakysiu dar daugiau, dažnai važiuoju į Latviją, puikia pažįstu dizainerius, tačiau Iveta Vecmane nuostabus atradimas. Juos juodos spalvos sunkių audinių kolekcija man patiko labiausiai (tikrai galite pažiūrėti visų jaunų dizainerių kolekcijų nuotraukas portaluose).  O aš norėjau kiek pailsėti ir apgalvoti madingas tendencijas, plius sudaryti savo nuomonę. Žinote, kaip būna, kai fotografuoji, nematai nieko, apart spalvų ir kompozicijų. Kolekcija? Kokia kolekcija? Pažiūrėsiu nuotraukas namuose. Tai vat šį kartą aš jau bandžiau žiūrėti, gilintis į medžiagų kirpimą, spalvų suderinamumą ir kolekcijos vientisumą ir galimybes ją plėsti.










Oficiali informacija apie nugalėtėtojus:

Domantas Šmaižys

Iš Kauno kilęs, tačiau Kopenhagoje gyvenantis ir Karališkoje Danijos Menų Akademijoje studijuojantis D. Šmaižys "Injekcijoje" pristatė autobiografinę kolekciją "a memoir". Šioje kiekvienas modelio pristatomas įvaizdis atspindi skirtingą dizainerio gyvenimo etapą: vaikystę, smalsius tyrinėjimus, emocinį pavojų, asmenybės evoliuciją ir dabartinę būseną - pasididžiavimą. Tai - jautri kūrėjo istorija apie tai, su kuo jam teko susidurti atrandant savo seksualumą.
"Galimybė pristatyti mano kolekciją Lietuvoje leidžia atsidėkoti savo gimtajam kraštui už tai, kad jis mane suformavo tokį, koks šiandien ir esu", - sako D. Šmaižys.

Iveta Vecmane

Latvijoje žinoma dizainerė I. Vecmane pristatė intriguojančią kolekciją pavadinimu "Melancholija". Ją įkvėpė šis jautrus, tamsus gyvenimo momentas, kuris kartais reiškia gražesnį žodžio "depresija" sinonimą. I.Vecmanes modeliai - užsimaskavę. Jų veidus dengia didžiulės kepurės, kūno nesimato nei per ilgas rankoves, nei per tamsutėles kojines. Dizainerė eksperimentuoja su sunkiais audiniais ir tamsiomis spalvomis tam, kad atskleistų tą jausmą, kai melancholijos apimta moteris nori pasislėpti ir save apsaugoti nuo pašalinių žvilgsnių.

Rūtą Lendraitytė Utalla

Dizainerę kolekcijai "The clothes are alive” (“Drabužiai yra gyvi” - aut.past.) įkvėpė vokiečių psichoanalitikės Karen Horney tyrimas "Neurotinė gynyba kostiume". Savo knygoje tyrėja išskiria keturis asmenybės tipus ir jiems būdingas aprangas simbolikas. Dizainerė savo kolekciją skyrė asmenybei, vengiančiai kontakto su kitais žmonėmis. Tokio tipo žmonės renkasi plačius siluetus, saugumo jiems suteikia daug kišenių, o gąsdinimo efektą kuria švelniai į priekį pakrypę siluetai. Kiekviena Rūtos kolekcijoje atsiradusi detalė neša vis kitą simbolį.

Šie dizaineriai savo kolekcijas pristatys per jubiliejinę, 20-ąją “Mados infekciją”, kuri vyks kitų metų balandžio 13-14 d.


Keliu savo taurę už jaunus dizainerius, tikiu, kad Injekcija, tai fantastiškas tramplinas į madingą pasaulį, nes kiek žinau, tokio tipo dizainerių konkursas tik vienintelis Baltijos šalyse. Nuoširdžiai noriu, kad dizaineriai, kurie ir nepateko į finalą, neprarastų įkvėpimo ir suprastų, reikia dirbti dar daugiau tam, kad prasimuštų. Iš kitos pusės, manau kolekcijos turi būti ne tik labai meniškos ir ambicingos, bet ir prieinamos tiems, kas nori sieti savo gyvenimą ne tik su kūrybą, bet ir su pardavimais. Tobulas pavyzdys - Injekcijos finalo teisėjas Thom Bara. Pati nustebau, kai pamačiau mano pažįstamų Concept Store Rygoj jo kuriamus kailinius, visi gi pažįsta Thom Bara, visi nori jo kailinių. Būtent tokios sėkmės aš ir linkiu jauniems dizaineriams.






SHARE:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

Blogger Template Created by pipdig