2023 m. rugsėjo 12 d., antradienis

Keliaukite po Italiją

 


Sveiki, mano brangieji, mano sveika jau gerėja ir slogos jau nebeik nėra. Labai geras ženklas. Tai reiškia, kad atėjo laikas ruoštis į kelionę su Darją. Šiandien kaip tik pirkau bilietus, todėl nusprendžiau pasidalinti savo patarimais su Jumis. Kaip gi pigiai ir patogiai keliauti Italijoje? Ko galima tikėtis ir apie ką geriau pagalvoti iš anksto.

Jeigu tik planuojate kelionę į Italiją, o ten norite pamatyti kaip įmanoma daugiau, būtinai prieš atvykstant, instaliuokite programėlę Omio. Šitoje programėlėje viskas vienoje vietoje, autobusai, traukiniai, keltai ir lėktuvai. Taip, sutinku, čia surinkti ne visi vežėjai, bet apie tai pašnekėsime vėliau. Bazinę informaciją Jūs tikrai turėsite, orientacines kainas žinosite, laiką kelyje ir valandas taip pat. Labai patogu, kad užtenka programoje nusipirkti bilietą, jo žymėti niekur nereikia, užtenka parodyti kontrolierei ir viskas. Aš sumoku PayPal ir viskas tampa dar greičiau. Pati naudoju dažnai, labai patinka, logiška ir be problemų. Mano didelės rekomendacijos.

Rekomenduoju pirkti bilietus kuo anksčiau, taip mokėsite kelis kartus pigiau. Kai prieš kelis mėnesius žiūrėjau bilietus iš Palermo iki Neapolio, kaina buvo 25, o vakar (kai iki kelionės liko savaitė), kaina buvo 47 eurai. Pajauskite skirtum1, planuokite keliones iš anksto.









Labai dažnai, Italijos traukiniai turi kelias variacijas: greitas, super greitas ir Trenitalia. Omio programėlėje tik Trenitalia, visus kitus reikia googlinti ir ieškoti informacijos stotyje (itališkai vadinasi Palermo Centrale (pvz)). Dažniausiai stoty galima nusipirkti ir bilietus į traukinius, bet man atrodo, ten keliais eurais brangiau, nei per programą.
 
Visų traukinių pasiūlymų rekomenduoju ieškoti čia:
 






Šnekant apie autobusus, noriu pasakyti, kad vežėjų čia labai daug, galima nusipirkti įvairius variantus. Labai rekomenduoju pirkti tik nuo pradinės stotelės (stoties). Kodėl? Buvo pas mus tokia istorija, kad autobusas tiesiog nestoja stotelėje. Pagal italų taisykles, tu turi stovėti ir mojuoti ranka, kitaip autobusas nesustoja. Jeigu tai pagrindinė gatvė, važiuoja tiek autobusų, kad tikrai praleisti savo labai paprasta. Būtent todėl pirkti bilietą nuo stoties kur kas saugiau ir tikrai žinosite, kad jis neišvažiuos be jūsų (kaip mums buvo ;-(, o pinigų niekas negrąžino).
Labai rekomenduoju tokius puslapius autobuso bilietams ieškoti:
 
PS. visada prieš kelionę reikia patikrinti COVID reikalavimus, bilietuose parašyta visa informacija. Būtina su savimi turėti pasą arba ID kortelę, labai dažnai traukiniuose tikrina dokumentus, taip ieško nelegalius emigrantus.




Dar viena galimybė keliauti po Italiją, tai keltai. Mes atvažiavome su keltu į Palermo, todėl aš jau galiu pasakoti drąsiai visus pliusus ir minusus tokios kelionės. Ten tik atrodo, kad viskas labai pigiai. Nei velnio ten ne pigiai, bet pramoga tikrai labai gera. Užbėgant įvykiams už akių galiu pasakyti, kad pirkau keltą ir iki Neapolio, nes jis plaukia dieną, o mintis, kad visą dieną galima praleisti jūroje man labai patinka.
Grįžtant prie kainos: kaina priklauso nuo atstumo, mašinos modelio ir svorio (taip taip, perkant bilietus reikia pažymėti savo mašinos modelį, metus ir svorį ir savo turimų draudimo dokumentų), kajutės ir maisto. Pigiausias variantas - visai be kajutės, taip sutaupai daug pinigų, bet sėdėti su lagaminu visą naktį restorane nelabai gera idėja. Kainos Italų keltuose kosminės, maistas tragedija. Mes sumokėjome už pusryčius dviems apie 30 eurų, o valgėm bandeles su sūriu, kavą ir mažą gabalėlį pyrago. Dabar perkant bilietus mačiau, kad galima jau iš anksto išsirinkti maistą, taip bus pigiau. Galimai, bet maistą aš pasiimsiu su savimi. Dar viena galimybė pasiimti jūsų pinigus - internetas. Visi puikiai žinome, keltuose interneto nėra. Negalvokite, jeigu yra internetas jūsų telefone, galima juo pasinaudoti. Išjunkite iš karto, nes kitaip gausite kelių šimtų eurų sąskaitą ir tikrai liksite 'patenkinti' be galo ir krašto. Jeigu norisi interneto, keltuose galima nusipirkti kelis megabaitus ir tiek žinių. 
Užmiršau pasakyti, kad mašinos  (jeigu keliaujate su keltu) privalo laukti prie kelto prieš 3 valandas iki kelionės pradžios, o keleiviai be mašinos prieš 90 minučių. Kitaip jūsų niekas neįleis.
Ir dar, jeigu keliaujate su mašina, iš karto pasiimkite visus reikalingus daiktus, nes triumas su mašinomis užsidaro iki kelionės pabaigos. Tiksliai žinokite, kokiame triume stovi jūsų mašina (kitaip bus pisec).

Rekomenduojami puslapiai:




Taksi Sicilijoje dar viena atskira istorija. Jų beveik nėra ir jie skirti tik turistams. Anksčiau visus taksi kontroliavo mafija, dabar labai stipriai kontroliuoja valstybė. Visi taksi turi unikalius numerius ir oficialius tarifus. Nuo oro uosto iki Palermo kainuoja tiek ir viskas. Aš noriu pasakyti, kad jeigu Jūs atskrendate į Siciliją naktį, o jau visi autobusai seniausiai išvažiavo, teks mokėti už taksį. Juokais juokais, bet už kelią nuo Katanijos oro uosto iki Taorminos mes sumokėjome 160 eurų. Tai buvo oficialus tarifas ir ne kitaip. Planuojant kelionę, labai rekomenduoju kelis kartus pagalvoti kaip važiuosite nuo oro uosto iki pačio miesto, nes kartais kaina gali būti kelis kartus didesnė, nei pats lėktuvo bilietas.
 
PS. Apibendrinant noriu pasakyti, kad Italijoje viskas netiksliai. Kiek skridau iš Italijos, niekada skrydis nebuvo įvykdytas laiku. Vėlavo visada, todėl apsimoka pirkti bilietus su ilgesniais tarpais. Taip galima sutaupyti ne tik pinigus, bet ir nervus. O jeigu parašyta, kad stotelė yra ten ir ten, tai dar ne-faktas. Visą informaciją būtina patikrinti kelis kartus internete, geriausiai italų kalba. Angliškai čia nešneka beveik niekas (aš apie Siciliją). 
 
Ir dar... traukinio bilietas galioja 3 valandas, todėl jeigu nespėjote į vieną, be didelių problemų galima sulaukti kito. Autobusai taip negaliojai.

 

Tikriausiai šį kartą tiek, kitas įrašas bus apie lėktuvus, bilietus, puslapius kur rekomenduoja ieškoti pigių bilietų italai ir mažos gudrybės. Man visada buvo įdomu, kodėl lietuviai moka brangiau už lėktuvo bilietus ir kaip padaryti taip, kad mokėti kaip italai, pigiausiai. Atsakymą aš jau žinau, būtinai pasidalinsiu su Jumis.

 

 

Gražios dienos ir gerų kelionių į Italiją,

 

Aliona









SHARE:

Komentarų nėra

Rašyti komentarą

Blogger Template Created by pipdig